Het Beter Samen gesprek #1

Op 15 november 2019 heeft ColivingNL het eerste Beter Samen gesprek georganiseerd in De Balie – Amsterdam. Dit gesprek had als thema ruimte voor collectieve woonvormen.

Het eerste Beter Samen gesprek startte met twee pitches van coliving aanbieders:

Daarna zijn Terry van der Heide, directeur Centrum Groepswonen, Lisanne Rissik, architect Neutelings Riedijk Architecten en Laurens van de Noort, directeur Vastgoed Belang olv moderator Kemal Rijken met elkaar in gesprek gegaan over ruimte voor collectieve woonvormen in Nederland.

Vervolgens is het eerste Beter Samen gesprek voortgezet met de Amsterdamse gemeenteraadsraadsleden Dorrit de Jong (GroenLinks), Diederik Boomsma (CDA), Tom Leenders (PvdA) en Hala Naoum Néhmé (VVD).

The WHY

Er is een groeiende vraag naar collectieve woonconcepten: coliving. Stichting ColivingNL zet zich in voor de gedeelde belangen van samenwonende huishoudens, mensen die leefruimte delen.

De groeiende vraag naar coliving woonconcepten komt door de maatschappelijke en economische vraag naar duurzaam ruimtegebruik. Tegelijkertijd zorgen de drukte op de woningmarkt, de blijvende toename van jongeren en senioren eenpersoonshuishoudens, technologische verbeteringen en de trend van bezit naar gebruik voor een ander woninggebruik. Er ontstaan meer en nieuwe collectieve woonvormen met dezelfde of meer leefkwaliteit dan traditionele woonvormen.

In bouwambities van overheden is vaak veel aandacht en ruimte voor traditionele woonvormen. Is er ook ruimte voor de diversiteit aan collectieve woonvormen ~ coliving?

Het volledige gesprek is ​hier​​ terug te zien.

Menu